Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Uşak Tarhanası Coğrafi İşaret Başvurusu




               Uşak Tarhanasının coğrafi işaret tescil başvurusu 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Türk Patent Enstitüsü tarafından Resmi Gazete’de yayınlandı.

31 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Tescil işlemine ilişkin olarak bir açıklama yapan Vali Ahmet Okur, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Uşak Tarhanasına coğrafi işaret belgesi kazandırılmasına dair çalışmaların 2015 yılında Uşak ve köylerinde öteden beri geleneksel olarak nasıl üretildiğine dair saha çalışmaları ile başladığını, köylerde üretilen tarhanaların gerek bileşenleri ve gerekse üretim aşamalarının araştırıldığını, ardından sahada Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmaların üniversitede analiz edildiğini ifade etti.

Uşak’ın özgün iklimi sebebiyle, tarhana üretiminin en fazla yapıldığı iller arasında yer aldığını ve geleneksel olarak üretiminin sürdürüldüğünü belirten Vali Okur “Bu geleneksel tat ve lezzeti muhafaza etmek bir standarda bağlamak, tescilini gerçekleştirmek önemli bir gelişmedir. Bu amaçla Uşak Tarhanasının coğrafi işaret tesciline ilişkin yürütülen çalışmalar Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Şimşek tarafından analiz edilmiş, sahada ve laboratuarda elde edilen bilimsel veriler Uşak İl Özel idaresi vasıtasıyla Türk Patent Enstitüsü Başkanlığına teslim edilerek müracaatta bulunulmuştur” dedi.

Uşak Tarhanasının ününü İlimizin kendine has iklim şartları sebebiyle fermantasyonunun daha düşük sıcaklıkta ve 21 gün gibi uzun bir sürede gerçekleşmesinden, mayalanmayı sağlayan mikroorganizma çeşitliliğinin yüksek, faydalı mikroorganizmaların çoğunlukta olması lezzetinin artması,  ayrıca tarhana yapımında diğer yörelere nazaran daha yoğun biber kullanımı sayesinde elde ettiğine dikkat çeken Vali Okur, “Kuşkusuz Uşak Tarhanasının tescil işlemlerinin ilanın süresi sonunda tamamlanmasıyla ev ekonomisi ölçeğinden çıkıp endüstriyel üretime başlanması İlimiz ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Uşak Tarhanasının endüstriyel ölçekte üretimi, imalatta kullanılan çok sayıda gıda malzemesinin üretimini gerektireceğinden tarım ve hayvancılığın gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Zira Uşak Tarhanasının içeriğinde bulunan buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin İlimizde üretimi tarhanamızın özgünlüğünü korumasına imkân sağlayacaktır. Coğrafi İşaretlerin Korunması kapsamında coğrafi işaret belgesinin alınacak olması bizleri mutlu etmiştir, Uşak Tarhanası adıyla tescilli bir ürünün ortaya çıkması ayrıca insanlarımızın sağlıklı bir içecek olan Uşak Tarhanasını daha fazla tercih etmeleri mümkün olacaktır” dedi.